MOBİL OYUN ODAKLI ÜRÜN YÖNETİMİ VE YÖNETİCİSİ NEDİR ?

Oyun sektörü gerçekten çok eğlenceli bir sektör. Normal şartlarda ofiste çalışırken internet tarayıcınızın bir sekmesinde sürekli olarak bir Facebook oyunun açık olması bir çok şirket için sıkıntılı bir durumken oyun şirketlerinde çalışanlar için bu çok doğal ve olması gereken bir durum. Yine aynı şekilde toplantı halindeyken elinizde cep telefonunuzda sürekli olarak bir oyun oynuyor olmanız bile çok doğal bir durum olarak karşılanabiliyor. Ne de olsa günün sonunda çok hızlı değişen bir sektördesiniz ve sürekli olarak rakiplerinizin ne yaptığını gözlemliyor, ben nasıl daha iyisini yapabilirimin cevabını arıyorsunuz.

Oyun sektöründe çalışan bir ürün yöneticiyseniz eğer artık oyunları da farklı bir gözle oynamaya başladığınızı da fark ediyorsunuz. Oyunla ilk tanıştığınız andan itibaren (ki bu genelde oyunu App Store & Google Play’de görmenizle başlayan bir süreç) oyuna girişiniz ve oyunu son oynayışınıza kadar geçen sürede normal bir oyuncunun görmediği şeyleri görmeye başlıyorsunuz. Bununla ilgili bir kaç örnek;

  • Oyunun core loop’u (oyunda aldığınız temel aksiyonlar ve sonuçlarının yer aldığı bir döngü) nedir?
  • Benim bir gün sonra oyunu tekrar oynamamı sağlayacak neler yapmışlar ?
  • Oyun içerisindeki store (oyun-içi nesnelerin alındığı market) insanoğlunun daha fazla harcama zaaflarından nasıl faydalanmaya çalışmış ?
  • Oyun ne kadar hızlı yükleniyor, sayfalar arasındaki geçişte her hangi bir bekleme var mı?
  • Oyun içeriklerini nasıl update ediyorlar?
  • Oyunu kapattıktan kaç dakika sonra bir push notification gönderiyorlar ?
  • Oyunu arkadaşlarımla birlikte oynamam için oyun bana ne gibi kolaylıklar sunuyor ?
  • Oyunda onboarding nasıl ? Başka bir ifadeyle oyun beni nasıl karşılıyor ve benim oyunu oynamaya devam etmem için neler sunuyor ?
  • Oyun bana ilk WOW! anını ne zaman yaşatıyor ?
  • vb…

Yani özetle mobil oyun odakli bir ürün yöneticiyseniz oyunun sadece bir kısmına odaklanmıyorsunuz. Hatta başka bir deyişle oyunun sadece bir alanına odaklanmak gibi bir lüksünüz yok. Sizden beklenen oyunun veya ürünün her anlamda kusursuz olması ve hedeflerine ulaşması. Bu hedefe ulaşmak konusunda yapacaklarınız sizinle sınırlı. İşte bu yüzdendir ki yazımın başında belirttiğim ‘oyun sektörü gerçekten çok eğlenceli bir sektör’ tanımlaması ürün yöneticileri için çok daha doğru. Gününüzü sadece oyun oynamakla geçirmiyor ama aynı zamanda ürün yöneticisi olarak işinizin sınırlarını belirleyen kişi de siz oluyorsunuz.

ios-game-logos-630x324

Akıllara şu soru gelebilir; bir kişi bu kadar farklı disiplinde ne kadar başarılı veya bilgi sahibi olabilir ? Evet, bütün disiplinler hakkında çok derin bir bilgiye sahip olamayabilirsiniz ama bazı alanlarda derin bilgi sahibi olup, diğer alanlarda sadece temel bilgilere sahip olmanız sizi fazlasıyla başarılı bir ürün yöneticisi yapacaktır.

Peki oyun sektörünü baz alırsak bir ürün yöneticisinin çok ama çok iyi bilmesi gereken konular neler ? Bu konuları çok kısaca aşağıdaki gibi özetleyebilirim (bu konuya detaylı bir şekilde EA ve Zynga’da yaşadıklarımdan yola çıkarak ilereleyen yazılarımda ayrıca değineceğim);

  • Oyun oynamayı sevmek : Olmazsa olmaz yegane özellik. Oyun oynarken bu işten haz alıyor olmanız gerekli. Aksi takdirde bu iş tam bir işkence.
  • Pazar bilgisi : Pazarın büyüklüğü ne kadar, fırsatlar hangi oyun kategorilerinde (RPG, Simülasyon vb…), hangi marketlerde ciddi fırsatlar var, oyuncular ne istiyor ?

  • Rekabet : Rekabet neler yapıyor, rekabetin güçlü ve zayıf yönleri neler ?
  • Değişime ayak uydurmak : Oyun sektöründe bir kaç ay öncesinin doğruları şu anda doğru olmayabilir. Değişime çok ama çok hızlı ayak uydurmak gerekli.
  • Hikaye yazabilmek : Ürün yöneticisi olarak kendinizi her gün ama her gün onlarca farklı disiplini kendi isteklerinizi gerçekleştirmek adına ikna etmek zorundasınız. Her isteğiniz için mutlaka diğerlerini inandırabileceğiniz bir hikayeniz olmalı.
  • Stratejik düşünebilmek : Yine hikaye yazmakla ilgili ama bu sefer daha uzun vadeli düşünerek, rekabette uzun vadede kopyalanması güç hikayelerinizi yazmanızı gerektiren bir yetkinlik.
  • Liderlik : ‘Hikaye yazabilmek’ ve ‘stratejik düşünebilmek’ yetkinliklerinin vizyoner düşünmeyle buluştuğu, ekibinizin sizin dediklerine inanmasını sağlamanızı mümkün kılacak yetkinlik.
  • Proje Yönetimi : Elinizdeki kısıtlı kaynak ve zamanda hedeflerinize ulaşmaya çalışıyorsunuz. Ürün özelliklerini önceliklendirme, MVP’nin (Most Viable Product – hedeflerinize ulaşmayı sağlayacak en basit ürün özellikleri) doğru bir şekilde tanımlanması vb. yetkinlikler.
  • Sorunlara çözüm odaklı yaklaşım : Çok hızlı değişen ve pazara giriş bariyerlerinin çok düşük olduğu bir pazarda her gün onlarca farklı tehditle karşı karşıyasınız. Bu tehditlere tamamen çözüm odaklı yaklaşarak bulunduğunuz durumdan en az zararla çıkabiliyor olmanız gerekli.
  • Temel Metrikler : Oyun sektörüyle ilgili bazı belli başlı metrikleri biliyor olmanız gerekiyor (Örnek; DAU – Daily Active User / Günlük Aktif Kullanıcı Sayısı vb…)

Bu liste tabii ki daha da fazla uzayabilir ama EA ve Zynga ürün yöneticisi mülakatlarında temel olarak bu unsurlar üzerinde duruyor.

Peki ürün yönetimi konusunda farklılaşmanızı sağlayacak, ürününüzün daha hızlı bir şekilde başarıya ulaşmasını sağlayacak diğer özellikler neler ? İşte bu özelliklerden bazıları;

  • Temel mühendislik bilgisi : Sizden kod yazmanız beklenmiyor ama ekibinizdeki mühendislerin size söyleyeceği ürün geliştirme süresi tahminlerini de tabiri caizse ‘yememeniz’ gerekiyor. Bir mühendis size yeni fonksiyonun 4 haftada geliştirilebileceğini söylüyorsa bu süreci sorgulayabilecek kadar teknik bilginizin olması gerekiyor.
  • Temel UI / UX bilgisi : Ürün yöneticisi olarak yazacağınız yeni özellik spec’lerinde (ürün özelliğini detaylı bir şekilde açıklayan döküman) birlikte çalıştığınız tasarımcılara yol gösterecek temel UI / UX bilgisine sahip olmalısınız. Her ne kadar işin uzmanları tasarımcılar olsa da sektördeki en iyi örnekleri (best practice) bilen sizsiniz.
  • Analiz ve geleceği görebilme yeteneği : Oyun dünyası artık tamamen ‘data driven’ (ürün kararlarının verilere bakılarak verildiği) bir yöne doğru ilerliyor. Elinizdeki limitli verilerden oyuncu profillerini çıkartabilmeli ve geleceği görebilecek / tahmin edebilecek verileri elde edebiliyor ve bu verilere göre ürünle ilgili kararları verebiliyor olmanız gerekli.
  • Test Edebilme Yeteneği : Günümüzde oyun sektöründe tek bir doğru veya sihirli bir formül yok. Aynı zamanda belli başlı kalıplaşmış oyuncu profilleri de yok. Çoğu zaman ürün yöneticileri ürün spec’lerini yazarlarken ikilem içerisinde kalırlar. Örnek olarak acaba oyuncuları satın almaya ilk günde mi zorlasam yoksa 3. günde mi gibi. Bunun ne yazık ki kesin bir cevabı yok. Oyundan oyuna bu tip kararlar çok ciddi bir şekilde değişebiliyor. Bu yüzden ürün yöneticilerinin A/B test dediğimiz deneyleri çok iyi kurgulayabiliyor olması gerekli.
  • Modelleme yeteneği : Ürün yöneticilerinden beklenen bir diğer özellik ise excel vb. araçlarla modeller oluşturabilmesi. Örnek olarak gelir, kullanıcı sayısı, retention (bağlılık diye Türkçeleştirilebilir diye tahmin ediyorum), LTV (Life Time Value) gibi metrikleri çeşitli varsayımlar üzerinden kolayca hesaplayabilecek modellemeleri yapabilmesi gerekli.

Bu liste de tabii ki uzatılabilir ama yine EA ve Zynga deneyimlerinden yola çıkarak en önemli ‘diğer’ ürün yöneticisi özellikleri bunlar.

PMintersect

ÜRÜNÜN CEO’SU

Bir çok kişi ürün yöneticilerini ‘ürünün CEO’su’ olarak tanımlarlar ki bence de bu tanım çok doğru. Zaten günümüzde büyük şirketlerin CEO’larına baktığımızda (Steve Jobs, Bill Gates vb…) söz konusu kişilerin geçmişte ürün yöneticilerini olduğunu görmek hiç de zor olmayacaktır. Yine EA ve Zynga’da başarılı PM’lerin (Product Manager – Ürün Yöneticisi) izlediği kariyer yolu da bu yönde şekillenmektedir. Her ne kadar şirket CEO’su olmak çok kolay olmasa da stüdyo GM’i (General Manager – Genel Müdür) olmak %80 ihtimalle ürün yöneticiliğinden geçer.

Umuyorum ki mobil oyun odaklı ürün yönetimi ve yöneticiliği konusunda sizleri biraz da olsa aydınlatabilmişimdir. Gelecek yazımda mobil oyun odaklı ürün yöneticilerinde olmazsa olmaz özellikler olarak bahsettiğim yetkinlikleri EA ve Zynga örnekleriyle daha pratiğe dökülmüş haliyle paylaşamaya çalışacağım.

Şimdilik bu kadar…

MOBİL OYUN ODAKLI ÜRÜN YÖNETİMİ VE YÖNETİCİSİ NEDİR ?

MOBİL OYUN ODAKLI ÜRÜN YÖNETİMİ VE YÖNETİCİSİ NEDİR ?” üzerine 6 yorum

  1. Serdar dedi ki:

    Merhabalar,

    Yazınızı dikkatle ve ilgiyle okudum gerçekten bilgi içeriği ve zenginliğiyle okuması doyumsuz bir yazıydı. Devamını bekliyorum. Teşekkürler

    Liked by 1 kişi

Yorum verin