Mobil Oyun ve Uygulamalarda Olmazsa Olmaz Ücretsiz Araçlar

screen-shot-2017-02-11-at-6-37-16-pm

Hızlı bir şekilde karlı bir operasyona imza atabilmek tüm mobil oyun ve uygulama geliştiricilerinin ortak hedefi. Bu hedefe ulaşabilmek ne yazık ki artan rekabet sonucunda çok da kolay değil. Karlı operasyon için aşağıdaki şartların sağlanmış olması gerekiyor;

  • Ürünün hedef kitlesine hitap edecek kullanıcıları olabildiğince ucuza alabilmek (CPI > Cost Per Install – Kullanıcı Başına Maliyeti olabildiğince düşürmek),
  • Elde ettiğiniz kullanıcıları olabildiğince uygulamanıza bağlamak, haftalarca hatta belki de aylarca her gün kullanmasını sağlamak,
  • Kullanıcılarınıza müthiş bir deneyim sunarak onları elde etmek için harcadığınız paradan daha fazlasını kazanmak (LTV > CPI – Life Time Value > Cost Per Install)

Bütün bu hedefleri gerçekleştirmenin yegane yolu elinizin altında doğru araçları bulundurmak ve bu araçları en etkin bir şekilde kullanmaktan geçiyor.

Geçtiğimiz dönemlerde bu amaçlara ulaşmanızı sağlayacak araçlar ne yazık ki çok gelişmiş değildi. Ayrıca bu araçları kullanmak için ciddi bir bütçe ayırmanız gerekiyordu fakat günümüzde bu araçları geliştiren firmalar arasındaki rekabet uygulama geliştiricilerin işine çok yaradı ve bu araçların bir çoğu hem fonksiyon olarak çok gelişti hem de ücretsiz hale geldi.

Peki bu araçlar neler ?

Screen Shot 2017-02-15 at 3.03.11 PM.pngscreen-shot-2017-02-11-at-7-02-02-pm

 

Facebook SDK, içerisinde uygulama geliştiricilerinin hayatını kolaylaştıran bir çok fonksiyona sahip. Bu fonksiyonlar arasında en önemlileri şu şekilde;

  • Facebook App Events
  • Facebook Analytics
  • Facebook Ads – Power Editor

Facebook App Events uygulama geliştiricilere şiddetle tavsiye ettiğim bir özellik. Facebook App Events aslında kullanıcılarınızın uygulama içerisinde almış oldukları aksiyonları takip etmenizi ve ölçümlemenizi sağlayan bir özellik.

Önerim, bu özellik ile uygulamanız içerisinde sizler için sadece en önemli aksiyonları takip etmeniz.

Örnek olarak aşağıdaki aksiyonlar Facebook App Events ile takip edilebilir;

  • Satın alma işlemi başlatma
  • Satın alma işlemi tamamlama (in app purchase)
  • Tutorial Tamamlama
  • Achievements (örnek; Level 5’i başarıyla tamamlama)

Peki bu aksiyonları Facebook App Events ile takip etmemiz durumunda bizlere sağlayacağı avantajlar neler ?

Purchase Initiate – Satın Alma İşlemi Başlatma

Bu aksiyonu takip ederek kullanıcılarınızın kaç tanesinin uygulama içindeki markete giderek satın alma eğiliminde olduğunu ölçümleyebilirsiniz. Bir sonraki maddede açıklayacağım ‘Satın Alma İşlemi Tamamlama’ aksiyonuna bakarak satın alma eğiliminde olan kullanıcılarınızın % kaçının bu işlemi tamamladığını bulabilirsiniz. Market dizaynınızı değiştirdiğinizde veya indirim kampanyası düzenlediğinizde bu oranın nasıl bir değişiklik gösterdiğine bakarak yaptığınız optimizasyonların ne kadar etkili olduğunu ölçümleyebilirsiniz.

purchase_initiate
Purchase Initiate aksiyonu Facebook Analytics ara yüzünde bu şekilde gözükecek

 

Purchase Complete – Satın Alma İşlemi Tamamlama

Bu aksiyonu takip ederek kullanıcılarınızın kaç tanesinin uygulama içinde başarılı bir şekilde satın alma işlemini (in app purchase) tamamladığını ölçümleyebilirsiniz.

Purchase_Complete.png
Purchase işlemi tamamlandığında Facebook Analytics’de bu şekilde gözükecek

 

Purchase event’lerinin doğru takip edilmesi uygulamanızın ne kadar gelir elde ettiğini göstermesi açısından çok büyük bir önem taşıyor. Bu yüzden bu aksiyonun doğru olarak takip edildiğinden çok ama çok emin olmalısınız. Genelde bu aksiyonu takip ederken ortaya çıkan hataların başında;

  • Satın alma değerinin yanlış gözükmesi : 99 Dolarlık bir satın alma yapıldığında bu satın alma işlemi Facebook Analytics üzerinde 99 cent olarak gözükebiliyor. Bunun çok iyi kontrol edilmesi gerekli.
  • Para Birimi : Uygulamanız bir çok ülkede açıksa satın alma işlemleri farklı para birimlerinde geliyor olacak. Facebook bunları otomatik olarak Amerikan Doları’na çeviriyor ama sizin yine de satın alma işlemi gerçekleştiğinde para birimini doğru olarak göndermeniz gerekiyor ki Facebook bunu anlasın ve direkt olarak USD cinsinden değil, başka para biriminden USD’ye çevrileceğini anlasın.

Bu kontrölleri real-time bir şekilde Facebook Analytics üzerindeki ‘Events Debugging’ alanından yapabilirsiniz.

https://www.facebook.com/analytics adresi üzerinden uygulamanızı seçtiğinizde ‘event debugging’ alanına giderek takip ettiğiniz aksiyonların Facebook Analytics üzerinde nasıl gözüktüğünü real-time bir şekilde görebilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygulamanızda takip ettiğiniz aksiyonları gerçekleştirip ardından hemen bu ekrana bakmanız. Böylece para miktarı, para birimi gibi bilgilerin doğru takip edilip edilmediğini çok hızlı ve kolay bir şekilde görebilirsiniz.

event_debugging

 

Purchase aksiyonunu takip etmek size gelir takibinin yanı sıra Facebook üzerinde yeni kullanıcı almak için yapacağınız reklamların ROI (Return on Investment – Yaptığınız yatırımın ne kadarını gelir olarak geri aldığınız) bilgisini de verecek. Facebook bu özelliği yakın zamanda ekleyerek geliştiricilerin verdiği reklamların ne kadar efektif olduğunu ücretsiz bir şekilde öğrenebilmesini sağladı.

Bunu görebilmek için https://business.facebook.com/ads/manager adresinde reklam vermek için kullandığınız reklam hesabını seçmeniz gerekli. Bunu seçtikten sonra sol üst köşedeki menüden ‘Power Editor’ seçmeniz gerekli.

power_editor
Power Editor

 

Power Editor’a girdiğinizde yarattığınız bütün kampanyaları görüntüleyebilir, bu kampanyalar için ne kadar para harcadığınızı, kaç tane yeni kullanıcı kazandığınızı ve en önemlisi bu kullanıcılardan ne kadar para kazandığınızı görebilirsiniz.

Revenue.png

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde farklı kampanyalarla ilgili ne kadar para harcandığı ve ne kadar para kazanıldığı görülüyor. Bu bilgiye bakarak hangi reklam kampanyalarımın daha başarılı olduğuna karar verebilir ve başarısız kampanyalarımı durdurarak kaynaklarımı daha verimli kullanabilirim. Bu bilginin ne kadar doğru ve sağlıklı olduğu daha önce belirttiğim gibi ‘purchase event’inin doğru bir şekilde takip ediliyor olmasına bağlı.

Facebook Analytics – Retention Raporları

Uygulamanızda para harcayan birilerini bulmuşken bu kullanıcıların ne kadar süreyle uygulamanızı kullanmaya devam ettiğini ölçümlemek hayati bir önem taşıyor. Kullanıcılarınız para harcamasına rağmen uygulamanızı kullanmayı bırakıyorlarsa büyük bir ihtimalle bu kullanıcılara gereken değeri vermiyorsunuzdur. Peki bunu nasıl ölçümleyeceksiniz ?

Facebook Analytics’in içerisinde yer alan ‘Retention’ raporları bu tip durumları ölçümleyebilmek için biçilmiş kaftan!

retention

 

Retention raporu sayesinde kullanıcılarınızın genel retention değerlerini görebileceğiniz gibi sadece belli kriterleri sağlamış kullanıcılarınızın retention değerlerini de görebilirsiniz. Günümüzde artık belli kriterleri sağlamış kullanıcıların retention değerleri genel retention değerlerinden daha önemli bir hale geldi. Çünkü genel retention değerlerine baktığınızda bir problem varsa hangi aksiyonları almanız gerektiği bilgisine çok rahat ulaşamıyorsunuz.

Payer Retention – Para Harcayan Oyuncuların Bağlılığıretention_event

Yukarıdaki ekran görüntüsünde bazı özel kriterler seçtim.

Condition : Retention’ı neye göre ölçümleyeceğimşi belirlediğim kriter. Bu sayede kullanıcılarınızın retention’ınını yaşadığı ülke, yaş, cinsiyet, cihaz bilgisi, platform, uygulama içinde almış olduğu aksiyonlara göre (event) ölçümleyebiliyorsunuz.

Ben yukarıdaki örnekte ‘event’ yani kullanıcılarımın uygulama içerisinde almış olduğu aksiyona göre retention’larını ölçümlemeyi seçtim. Alınan aksiyon olarak ise ‘purchase’ yani Satın Alma işlemini seçtim. Buradaki liste otomatik olarak uygulama içerisinde kullandığınız App Event’lere göre oluşuyor. Yani uygulamanızda Purchase aksiyonunu doğru bir şekilde ölçümleyebiliyorsanız bu listeden otomatik olarak ‘Purchase’ aksiyonunu seçebilirsiniz.

eventsretention
Uygulamam içerisinde takip ettiğim birden fazla App Event olduğu için Facebook Analytics bana bu event’lere göre retention ölçümleyebilme imkanını sunuyor.

 

Uygulama içerisinde satın alma yapan kullanıcılarınızın retention’ını bir adım daha öteye girerek yaptıkları satın alma miktarlarına göre de ölçümleyebilirsiniz. Örnek olarak uygulamanızda 5 Dolarlık alışveriş yapanlarla 30 Dolarlık alışveriş yapanların retention değerlerini karşılaştırabilirsiniz.

usd_value

 

Takip ettiğim Purchase event’inin USD değerini belirleyerek uygulamamda 30 Dolarlık alışveriş yapmış kullanıcılarımın retention değerlerini kolaylıkla ölçümleyebilirim.

Önemli Not : Facebook, bu tip detaylı raporları gösterirken tüm kullanıcılarınızı baz alarak göstermiyor. Kullanıcılarınızdan belirli bir yüzdede örneklem alarak, bu kullanıcılar üzerinden genelleme yapmaya çalışıyor.

sampling
Facebook Sample Datası

 

Facebook yine yeni eklediği bir özellik sayesinde Facebook, Instagram reklam kampanyalarınızdan gelen yeni kullanıcılarınızın da retention değerlerini kampanya bazında gösterebiliyor. Reklamlar için harcadığınız o zor kazanılan paraları daha efektif harcama konusunda elinizi çok ciddi bir şekilde güçlendireceğinden hiç şüpheniz olmasın.

retention_by_source
Reklam Kampanyalarından gelen kullanıcıların Retention değerlerini ölçümleyebilmek artık mümkün

 

Özetle;

Facebook App Events ile uygulamanızın detaylı retention, gelir ve Reklam ROI bilgilerini ÜCRETSİZ bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Şu anda piyasada bu özellikleri sağlayan çözümlerin gerçekten çok pahalı olduğu bir dünyada Facebook’un bu fonksiyonları ücretsiz olarak uygulama geliştiricilere sunuyor olması çok ama çok büyük bir nimet bizler için!

Screen Shot 2017-02-11 at 8.41.53 PM.png

 

Fabric SDK, Twitter’ın sunduğu bir analitik (business intelligence) çözümü. Tamamen ücretsiz ve gerçekten başarılı bulduğum Fabric, geçtiğimiz haftalarda Google tarafından satın alındı.

Fabric SDK içerisinde bir çok farklı fonksiyon barındıran bir SDK. Bu fonksiyonlardan en önemlileri;

  • Real-Time event tracking : Uygulamanız içerisinde takip etmek istediğiniz aksiyonları ve belli başlı performans metriklerini (install, aktif kullanıcı sayısı, anlık kullanıcı sayısı, gelir vb…) gerçek zamanlı takip etmenizi sağlar.
  • Crashlytics : Uygulamanızda oluşan hataları otomatik olarak raporlayarak sorunları daha detaylı bir şekilde incelemenizi sağlar.
  • Digits : Uygulamanıza giriş yapmak isteyen kullanıcılarınızı telefon numarasıyla login olmasını sağlayan fonksiyon. Tamamen ücretsiz.

Fabric Ana Sayfası üzerinden uygulamanızla ilgili belli başlı metrikleri gerçek zamanlı görüntüleyebiliyorsunuz.

Fabric_Dash.png
Fabric Dashboard

 

Fabric ile uygulamanız içerisinde sizler için önemli olan aksiyonları real-time olarak takip edebiliyorsunuz. Bildiğim kadarıyla toplamda 300 tane farklı aksiyonu ücretsiz bir şekilde takip edebiliyorsunuz ve aksiyonları gerçek zamanlı bir şekilde görüntüleyebiliyorsunuz.

Events.png

Bu aksiyonların geçmişten günümüze kaç kişi tarafından alındığı, kaç defa alındığı gibi bilgilere ise bu aksiyonların detaylarına bakarak ulaşabiliyorsunuz.

Fabric_Event_Detail.png

Yine Fabric üzerinden satın alma işlemlerini de takip ederek gelirinizi real-time bir şekilde görüntüleyebiliyorsunuz. Özellikle çeşitli kısa süreli indirim kampanyalarının nasıl gittiğini görüntülemek ve duruma göre aksiyon alabilmek adına çok kullanışlı bir fonksiyon.

Fabric_Revenue.png

Akıllara şöyle bir soru gelebilir : Satın alma aksiyonlarını Facebook App Events ile takip ediyordum, neden Fabric ile de aynı datayı ölçümlüyorum ? Aslında ölçümlemek zorunda değilsiniz fakat Facebook App Events ile gelir datasını takip ettiğiniz zaman Facebook Reklamları ROI, Payer Retention gibi dataları ölçümleyebilirsiniz. Fabric SDK ile ölçümlediğiniz gelir datası ne yazık ki sizlere bu faydaları sağlamıyor. Aslında aynı dataları ölçümlüyorsunuz fakat ne yazık ki bazı hizmetleri bazı platformlar sağlamıyor. Reklam ROI gibi dataları Facebook App Events sağlarken Fabric datası real-time olarak geliri takip etmenizi sağlıyor. Her iki amaca birden ulaşmak istiyorsanız her iki çözümü de ne yazık ki uygulamanıza entegre etmelisiniz.

Fabric SDK’in içerisinde gelen Digits özelliği sayesinde kullanıcılarınızın cep telefonu numaralarını kullanarak uygulamanıza giriş yapmasını sağlayabiliyorsunuz. Email, Facebook Login gibi alternatiflerin yanında kullanıcılar için çok kullanışlı ve daha güvenli bir sistemi Fabric SDK size ücretsiz olarak sunuyor. Kullanıcılar Login olurken cep telefonlarına gelen SMS’ler için her hangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Fabric SDK size ayrıca kullanıcılarınızın yüzde kaçının Digits ile başarılı bir şekilde giriş yapabildiklerini bir funnel analizi ile çok güzel bir şekilde gösteriyor.

Fabric_Digits_Authentication_Funnel.png

 

Özetle;

Fabric SDK ile uygulamanızda çıkan teknik problemleri detaylı bir şekilde görüntüleyerek problemlerin nereden kaynaklandığını görebilir, uygulamanızda takip etmek istediğiniz aksiyonları real-time bir şekilde monitörleyebilir, Digits ile kullanıcılarınızın cep telefon numaralarıyla uygulamanıza login olmasını sağlayabilirsiniz. Bunların hepsini ÜCRETSİZ olarak yapabileceğinizi de hatırlatayım.

Screen Shot 2017-02-11 at 9.14.37 PM.png

 

Mobil oyun ve uygulamalarda kullanıcılarınızı tekrar uygulamanıza çekmenin (retention’ı arttırmanın) en verimli ve etkili yolu kullanıcılara gönderilen bildirimlerdir (push notifications). OneSignal, kullanıcılarınıza bildirim göndermenizi sağlayan ücretsiz bir araç.

OneSignal’ı uygulamanıza entegre ettikten sonra kullanımı çok kolay arayüzünü üzerinden bildirim göndermeye başlayabilirsiniz.

onesignal_send_notification

Yukarıdaki ekranda da görebileceğiniz gibi bildiriminizin Başlık, Sub-title (sadece iOS 10 destekli cihazlar için), ve Body Text’ini yazdıktan sonra bildirim içeriğinizi hazırlamış oluyorsunuz.

Uygulamanız birden fazla dili destekliyorsa yine OneSignal üzerinden ‘yeni bir dil ekle (Add another language)’ seçeneğine basarak bildiriminizi Türkçe’nin yanı sıra İngilizce veya farklı bir dilde de gönderebilirsiniz.

Bildirim içeriğini hazırladıktan sonra bildirimi kimlere göndereceğinize karar vermeniz gerekli.

onesignal_sendtarget

Send to Everyone‘ seçeneğini işaretlediğiniz zaman bildirim almaya izin vermiş tüm kullanıcılarına bildirim gönderebiliyorsunuz.

‘Send to iOS Subscribers’ seçeneğini işaretlediğinizde sadece iOS kullanıcılarına bildirim gönderebilirsiniz. ‘Badges‘ alanında ‘increase by 1’ seçeneğini işaretlemeniz durumunda bildirim gönderdiğiniz anda uygulama ikonunuzun üzerinde yazan bildirim sayısını da uzaktan ayarlayabilirsiniz.

OneSignal_SendAndroid.png

Dilerseniz bildirimlerinizi sadece Android kullanıcılarına da gönderebilirsiniz. Android kullanıcılarına göndereceğiniz bildirimlerin içerisine isterseniz resim de yükleyebilir ve bildirimlerinizin daha ilgi çekici olmasını sağlayabilirsiniz.

OneSignal_Send_Time.png

Bildirimlerinizi kimlere göndereceğinizi belirttikten sonra bildirimlerinizin ne zaman gönderileceğini de OneSignal üzerinden belirleyebiliyorsunuz. Dilerseniz anında gönderebilir veya daha sonra bir tarihte gönderilmesi için de ayarlayabilirsiniz.

OneSignal’ın en güçlü olduğu yanlardan bir tanesi bildirimleri gönderdikten sonra real-time bir şekilde bildirimlere tıklanma metriklerini görüntüleyebiliyor olmanız.

OneSignal_Report.png

Yukarıdaki ekran görüntüsünde bildirimim kaç kişiye ulaştı, kaç kişi bildirimime tıkladı gibi metrikleri real-time olarak görebiliyorsunuz.

Özetle;

OneSignal, mobil uygulama geliştiricilerinin retention’larını arttırma konusunda en etkili araçlardan biri olan bildirimleri ücretsiz olarak göndermenizi sağlayan piyasadaki en iyi araçlardan. A/B testing, segmentasyon gibi daha derin özellikleriyle birlikte her uygulama geliştiricinin entegre etmesi gereken yegane araçlardan biri.

Screen Shot 2017-02-15 at 2.14.58 PM.png

 

Son bir kaç yıldır uygulama içerisinde gösterilen reklamlar uygulama geliştiriciler için ciddi bir gelir kaynağı halini almaya başladı. Özellikle video reklamların gittikçe yaygınlaştığı günümüzde uygulama geliştiriciler reklamlardan kazandıkları gelirleri maksimize etme konusunda ciddi bir efor sarfetmeye başladı.

Uygulamalar içerisinde gösterilen reklamlar aslında basit bir arz-talep modeliyle çalışıyor. Ne kadar fazla reklam veren varsa (arz) ne kadar da fazla kullanıcı varsa (talep) reklam gelirleri de daha fazla oluyor.

Örnek olarak; diyelim ki bir araba yarışı oyununuz var bu oyununuzu her gün yaklaşık 500 bin kişi aktif olarak oynuyor. Bölümleri geçmekte zorlanan oyuncularınıza ‘reklam izle, 500 altın kazan’ gibi bir teklif sunduğunuzda ve bu teklif oyuncular için gerçekten değerli ise oyuncularınızın önemli bir bölümü reklam izleme eğiliminde olacaktır. Reklam izleme talebi gönderen oyuncu eğer reklam veren varsa (arz) reklam izleyebilecek ve oyun içindeki altınını alabilecek. Reklam veren olmadığı durumda oyuncu reklam izleyemeyecek ve oyuncu altınlarını alamadığı gibi, uygulama geliştirici firma da reklam gelirinden olacak. Ne yazık ki büyük reklam veren firmalar (genellikle bunlar Supercell, Machine Zone gibi oyun firmalarıdır) Türkiye’de çok fazla reklam vermiyorlar. Bu yüzden Türkiye’de reklam izleyerek oyun içi altın vb. faydalar kazanmak isteyen kullanıcılar reklam olmadığı için video izleyemiyor ve geliştiriciler de reklamdan para kazanmıyor.

Bu durumda geliştiricilerin yapması gereken reklam arzını olabildiğince maksimum seviyede tutmak. Reklam arzının pazarlama dünyasındaki adı ‘fill rate’. Fill Rate’ler ne kadar yüksek olursa (Gösterilen Reklam Sayısı / Toplam reklam izleme talebi) uygulama geliştiricilerin kazanacağı para da o kadar yüksek olur. Reklam arzını maksimum seviyede tutabilmek için birden fazla reklam kaynağını uygulamanıza entegre etmiş olmanız gerekli. Başka bir ifadeyle reklam sağlayan kanalların sayısı fazla olmalı. Dünyada global reklam networkleri arasında yer alan Adcolony, Chartboost, Applovin, Unity gibi firmalar sağladıkları SDK’ler ile uygulama geliştiricilerin gösterdikleri reklamlar üzerinden para kazanmasını sağlayabiliyorlar. Fakat her reklam network’ünün SDK’lerini ayrı ayrı entegre etmek yerine Fyber gibi araçlar tek bir SDK üzerinden birden çok reklam network’ünü uygulamanıza hızlı bir şekilde entegre etmenizi sağlıyor. ‘Mediation tool’ olarak da anılan bu tip araçlar uygulama geliştiricilerinin hayatını bir hayli kolaylaştırabiliyor.

Fyber_Dashboard.png

Yukarıdaki ekran görüntüsünden görebileceğiniz gibi entegre edilen farklı reklam network’lerini çok hızlı bir şekilde açıp kapatabiliyor ve reklam gelirlerinizi optimize edebiliyorsunuz.

Şunu belirtmeliyim ki daha fazla reklam izletmek her zaman için daha fazla gelir demek değildir. Reklam gelirleri genelde 1.000 tane reklam videosu gösterme üzerinden hesaplanır. CPM adı verilen bu metriğe göre çeşitli reklam network’leri her 1.000 reklam izlemeye farklı ödeme yaparlar. Örnek olarak Adcolony reklam network’ü uygulama geliştiricilere her 1.000 video izletmeye 3 dolar öderken, Unity her 1.000 video izletmeye 6 dolar ödeyebilir. Bu tip durumlarda reklam izletme başına daha fazla gelir sağlayan reklam network’leri önceliklendirilmelidir.

Fyber_Priority.png

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünden görebileceğiniz gibi Fyber üzerinden entegre ettiğiniz farklı reklam network’lerini önceliklendirebilir ve daha fazla reklam geliri kazandıran networklerin uygulamanız içerisinde daha fazla reklam izletmesini sağlayabilirsiniz.

Özetle;

Fyber, birden çok reklam network’ünü uygulamanıza tek bir SDK üzerinden entegre etmenizi sağlayarak reklam gelirlerinizi maksimize etmenizi sağlayan ücretsiz bir araç. Piyasada reklam gelirlerini maksimize etmeye yarayan daha bir çok farklı araç var fakat ben bu araçlardan sadece Fyber’ı deneyimlediğim için Fyber’ı örnek olarak gösterdim.

Screen Shot 2017-02-15 at 2.42.28 PM.png

 

Artan yeni kullanıcı kazanma (user acquisition) maliyetleri sebebiyle uygulamaların kullanıcı sayılarını arttırmaları ve potansiyel kullanıcılar tarafından keşfedilebilmeleri çok kolay olamıyor. Bu sebeple uygulama geliştiricilerinin bir şekilde viral (organik) olarak yayılabilmeleri çok önemli. Branch.io ile uygulama geliştiriciler ücretsiz bir şekilde ‘referral’ (tavsiye) programları oluşturarak uygulamalarının kullanıcıları tarafından başkalarına tavsiye edilmesini ve bunun sonucunda da viral olarak büyümeyi hızlandırabilirler.

Uber-Referral-Mobile-PopUp.png

Referral programının en iyi şekilde uygulandığı mobil uygulamaların başında Uber geliyor. Uber içerisinde size özel hazırlanan kodu bir arkadaşınızla paylaştığınızda ve o arkadaşınızın da Uber kullanıcısı olmasını sağladığınızda her iki taraf da bir fayda kazanıyor. Win-Win senaryosunun oluştuğu bu durumda Uber ücretsiz bir şekilde viral olarak yayılmayı sağlamış oluyor. Uber’in verdiği fayda da tabii ki bir maliyet ama burada Uber bütçesini reklam ajanslarına harcamak yerine son kullanıcılar için harcayarak onların daha mutlu olmasını ve dolayısıyla da daha sadık müşteriler elde etmesini sağlıyor.

Branch.io ile bu tip win-win senaryosunun yaratılabileceği kampanyaları ücretsiz bir şekilde yaratabilmeniz çok ama çok kolay.

Genelde yaklaşık 3-4 gün içerisinde (sürecin test edilmesi için harcanan süre dahil) Branch.io entegrasyonunu yapabilir ve bir referral kampanyası oluşturabilirsiniz.

Branch.io kendi tarafında hangi kullanıcının ne kadar yeni kullanıcı kazandırığı bilgisini de tutarak sizlere bu bilgiyi rapor halinde gösterebiliyor. Bu sayede diğer kullanıcıları etkileme konusunda en etkin kullanıcılarınızı görüntüleyebilir ve dilerseniz bu kullanıcıları daha farklı ekstra yöntemlerle de ödüllendirebilirsiniz.

Branch_Invites.png

Yukarı ekran görüntüsünde hangi kullanıcıların kaç tane kullanıcıyı sisteme davet ettiklerini ve davet edilenlerin ne kadarının uygulamayı indirdiklerini görebiliyoruz.

Özetle;

Uygulamanızın mobilde hızlı bir şekilde viral olarak yaygınlaşmasını sağlamak Branch.io ile çok ama çok kolay ve üstelik ücretsiz. Dünyanın en önde gelen uygulamaları (Starbucks, airbnb, foursquare, Tinder vb…) tarafından kullanılan Branch.io uygulama geliştiricilerinin uygulamalarına mutlaka entegre etmesi gereken araçlardan bir tanesi.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Mobil Oyun ve Uygulamalarda Olmazsa Olmaz Ücretsiz Araçlar

Mobil Oyun ve Uygulamalarda Olmazsa Olmaz Ücretsiz Araçlar” üzerine 3 yorum

  1. Yazınız sayesinde bilmediğim ve işime yarayacak şeyler öğrendim, teşekkürler. Google analytics ve reklam için admob’tan neden hiç bahsetmemişsiniz?

    Beğen

  2. onur dedi ki:

    bütün paylaşımlarınızı tek solukta okudum. tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için ne kadar teşekkür etsem az. umarım devamı gelir. saygılar…

    Beğen

  3. Cevat dedi ki:

    Sertaç bey merhaba.
    Paylaşımlarınız ve emeğiniz için çok teşekkürler. Yazdığınız yazılar çok faydalı. Biz mobil oyun geliştiren bir ekibiz. Sizin tecrübeleriniz ışığında danışmak istediğim bir konu olacaktı. Mümkünse mail ile size iletmek isterim. Şimdiden çok teşekkürler.

    Beğen

Yorum verin